неділя, 6 листопада 2016 р.

Виховна година

Конспект виховної години  на тему:
Комп'ютер і "мобілка" це піднесення до висот людського генія чи пряма дорога до отупіння
Мета:
Формувати уявлення дітей про шкоду надмірного захоплення  мобільниками та комп’ютером. Розвивати  у дітей уміння правильно користуватися даними приладами . Виховувати у учнів почуття відповідальності за своє здоров’я..
Учитель:
Японські вчені довели, що звикання до різних видів цифрової техніки приводить до погіршення пам'яті й звичайного отупіння.

Комп'ютери та мобільні телефони спрощують життя людини - це ілюзія. Постійно вдаючись до до­помоги КПК і мобільного телефону для виконання найпростіших завдань, люди знижують активність мозку й погіршують пам'ять."Вчені Японського університету Ісікава стверджують, що цифрова техніка призводить до отупіння.
Яскравим тому прикладом є Британія та США. Чверть жителів Великої Британії не в змозі запам'ятати домашній телефон і дні народження близьких. Та й навіщо? У них же є мобільні телефони й КПК, де все на­писано. Показники запам'ятовування тих або інших ре­чей у людей у віці 50-60 років набагато кращі, ніж у їхніх дітей.
Американці пішли ще далі. Кожний п'ятий житель Штатів не може уявити собі відпочинок без портативно­го комп'ютера. А 80% населення США бере із собою на відпочинок мобільний телефон.
Гадаємо, у багатьох з вас ці дослідження викликали іронічну посмішку. Особливо, що стосується амери­канців, які (якщо вірити Михайлу Задорнову) не відрізняються високим рівнем інтелекту. Мобільний те­лефон беруть на відпочинок не тільки вони. Адже це найзвичайніший засіб зв'язку, часом так необхідний на відпочинку (викликати швидку, рятувальників, подзво­нити додому й довідатися, як почуває себе нездорова мама). Друге запитання. Чому японці не досліджували своїх співвітчизників? Навряд чи зацикленість на комп'ютерах і нових технологіях дозволяє їм пам'ятати про дні народження своїх дітей.
Проте нове дослідження, проведене інститутом Вайзманна (Ізраїль), припускає, що на мозок впливає „нетеплове випроміню­вання". В ході експерименту ізраїльські учені піддали клітини людини і щура дії слабкого вип­ромінювання в 875 мегагерц - така частота використовується в багатьох мобільних телефонах.
Незважаючи на те, що радіація була набагато слабша за випромінювання від мобільників, вона почала впливати на хімічні процеси в клітинах вже через 10 хвилин після початку дії, зазнача­ють дослідники.
Хімічні процеси, які виявили дослідники, впливають на поділ клітин головного мозку. Учені стверджують, що реакція не була викликана термічними процеса­ми, і заявляють, що знайшли новий спосіб, за допомогою якого мобільні телефони можуть шко­дити здоров'ю.
Хоча ізраїльські учені припу­скають, що зміни в хімічних про­цесах, які відбуваються в мозку, можуть бути пов’язані з раковими .. захворюваннями, вони не ствер­джують, що виявили які-небудь безперечні докази цього.
Зазначимо: раніше дослідни­ки заявляли про те, що постійне використання мобільних теле­фонів дітьми може негативно вплинути на їхнє здоров'я, спри­чиняючи неврози, головні болі, втрату пам'яті і порушення сну. Реальна загроза виходить від випромінювання низької інтен­сивності, що впливає на мозкові ритми, завдає удару по стабіль­ності клітин тіла, стверджували експерти.
Досить десяти хви­лин розмови по мобільно­му телефону, щоб у мозку людини відбулися зміни, пов'язані з раковими захворю­ваннями, стверд­жують учені.
Вони з'ясували, що навіть ни­зький рівень радіації від теле­фонних трубок впливає на поділ клітин головного мозку, що про­вокує виникнення ракових пух­лин.
Хоча учені не знайшли точних доказів того, що сигнали мобільного телефону шкідливі для здоров'я людини, отримані дані свідчать про таку мож­ливість. Кілька масштабних досліджень не виявили ніякого зв'язку між використанням мобільних телефонів і раком мозку.
МОБІЛЬНЕ ОПРОМІНЕННЯ
Експерти повідомляють, що будь-який мобільний телефон випромінює енергію, порівняну з радіацією, яку випромінює мікрохвильова піч або супутникова антена. Всі ці прилади негативно впливають на зір. Довести це вдалося в ході наукових експери­ментів на телятах (будова їхніх очей схожа з людською).
Протягом восьми днів підряд лише з десятихвилинними перервами через кожну го­дину одне теляче око піддавалося дії радіації мобільника. Результати експерименту ви­явилися однозначними. Опромінене око втратило фокусування. Незаймане ж зберег­ло стовідсотковий зір. Звідси вчені зробили висновок: мобільний телефон шкідливий для зору, але відмова від використання приладу дає очам шанс на реабілітацію.
Мобільні телефони приваблюють мікробів
Професор Арізонського університету Чарльз Герба зробив сенсаційну заяву. Відповідно до його інформації, поверхня мобільних телефонів про­сто концентрує на собі весь бруд і мікроби з на­вколишнього середовища.
Відповідно до його досліджень, мобільні телефони багатьох людей просто кишать різноманітними мікробами й бактеріями, що може привести до появи шкірних захво­рювань. Професор зупиняв на ву­лиці випадкових перехожих, просив їх дати свій телефон і за допомогою спеціального пристрою підраховував, скільки «гидот» перебуває на і поверхні телефону. Згідно з його ' підрахунками п'ять із одинадцяти і випадково обраних телефонів не ' пройшли тест, тому що на них були 5 виявлені тисячі різноманітних бактерій.
Створен­ня нового мобільного теле­фону для дітей
Найбільший японський оператор мобільного зв'яз­ку корпорація N11 ОоСоМо, заявила днями про створен­ня нового мобільного теле­фону для дітей, який володіє надпотужним захи­стом.
Мобільний телефон РОМА Р800І має сирену гучністю в 100 децибел - це можна порівняти лише з шумом, який створює літак, І що злітає  і може випромінювати дуже яскраве світло, яке дозволяє бачити телефон на дальніх відста­нях.
Корпус телефону ство­рений із міцного й водоне­проникного матеріалу, який дозволяє йому впродовж 30 хвилин знаходитися під во­дою без шкоди для елект­ронної начинки.
Також новинка японських фахівців оснащена пультом дистанційного керування, який допомагає дитині знайти втрачений апарат, а автома­тичне блокування телефону спрацює через 5 хвилин, якщо маленький власник за­лишив його дуже далеко.
Як повідомили представ­ники японської компанії, нова модель у разі активації системи тривоги автоматично сповіщає про це трьох осіб, зареєстрованих у пам'яті апа­рату. Одночасно з цим, за до­помогою супутникової навігаційної системи 6Р5, апарат також посилає трьом абонентам інформацію про місцезнаходження дитини, яка потрапила в біду.
Комп'ютер діє на очі як... пустеля
Вражаюче дослідження провели в Україні - 70 відсотків вітчизняних користувачів комп'ютерів мають порушення зору, характерне для меш­канців пустель - з їх пекучим сонцем, сухим повітрям та ураганами. А в половини навколо диска очного нерва - пігментні плями, як в електроз­варників. Такі результати досліджень харківських науковців.
«Синдром сухого ока» - такий діагноз практично в усіх вітчизняних комп'ютерний, які не відриваються від монітора весь робочий день. Слізна плівка, яка оточує око й забезпе­чує контакт із зовнішнім середовищем, під впливом електромагнітних коливань висихає. У найважчих випадках це призводить до сліпоти.
Павло Бездітко, завідувач кафедри очних хвороб Харківського державного медичного університету: «У синдромі сухого ока виділяється 4 стадії, якщо 1 і 2 можна компен­сувати препаратами без наслідків, то 3, 4 стадії можуть закінчитися виразкою, перфорацією, сліпотою».
Тривогу лікарів поділяють далеко не всі комп'ютерний. Вони вважають, що монітори погіршують зір значно менше, ніж телевізори, особливо останнє покоління ек­ранів.
Юрій Васильєв, системний адміністратор: «Ті, хто з комп'ютером на ти, вони знають, що частота екрану може бути налаштована, для когось комфортна частота 100 Гц, для когось 85. На мій погляд, тут кожен для себе виби­рає».

Запобігти появі сухості в очах можна й ме­дикаментами й вітамінами. Допомагають так звані штучні сльози й чорниця. Правда, їсти її комп'ютерникам треба цілий рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар