четвер, 14 листопада 2019 р.

День писемності та мови

Першим до нас приходить слово… З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. Світ - мов казка. І пізнаємо ми його за допомогою слова. За допомогою слова ми відкриваємо таємничість і складність інших наук. Слово - це джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою. Адже, слово до слова – зложиться мова. Саме про це говорили учні та вчителі НВК «ВРГ «Інтелект»-ЗОШ І ступеня» у літературній вітальні 08 листопада 2019 р. А зібрали усіх разом напередодні дня народження Нестора Літописця й Дня української писемності керівник творчого проекту «Слово випалює з літер мова…», вчитель української мови, заступник директора з ВР Людмила Бондарчук та дев’ятикласники Марія Закревська й Петро Овсяницький, які стали чудовими ведучими. В актовій залі зібралися, за словами Людмили Борисівни, талановиті люди, яким Бог дав дар художнього слова. І все це – учні та вчителі гімназії, результатом спільної праці яких має стати збірка творчих робіт, яку ми плануємо видати до кінця навчального року.
Зустріч вийшла цікавою і багато в чому несподіваною. Чому несподіваною? 

Ну, наприклад, ми бачимо його щодня, в спортивному костюмі, з м’ячем у руках, чуємо його строгий голос. А виявляється, поряд із нами - поет, який видав уже кілька книжок, знаний в Україні під псевдонімом Микола Соболь, наш учитель фізкультури Микола Олексійович Погорєлов. 
Учитель інформатики Олена Василівна Бабич – гарний професіонал своєї справи, і вона настільки любить свій предмет, що написала віршовані поради про роботу із сучасними гаджетами. А крім того, ще й здивувала надзвичайно ліричною поезією про осінь. 
Людина – свято, людина – праця, людина – веселка Валентина Вікторівна Оверченко. Смішна та глибока, лірична та дотепна, сердита й тепла. Одним словом, антонім – завуч у початкових класах. Свої поезії вона присвятила найкращому у світі внукові Єгорці. 
Естафету у неї підхопила Людмила Борисівна, яка прочитала уривок свого оповідання «Подорож до Кассіопеї», який написала для свого онука Серафима. 
Учні гімназії залюбки беруть участь у шкільних святах, які готує разом із ними педагог – організатор Світлана Вікторівна Бельченко. Але вони не здогадувалися, що вона також пише вірші – жіночі, теплі, філософські.
Дивували нас і учні: Алан Таркіл, учень 9-Б класу, намалював словами «Танець світлячків» і дуже майстерно прочитав свою замальовку під «Місячну сонату» Бетховена. 
Свої твори також прочитали Тупчієнко Поліна - учасниця Всеукраїнського літературного конкурсу «Природи ніжний пагінець», учениця 8-А класу та Віталіна Татаринська, учениця 10-а класу, яка на осінньому святі гімназії отримала титул «Міс Елегантність». А сьогодні всі присутні переконалися у тому, що вона ще й «Міс Талановитість».
Учні 8б класу Андрій Похиталюк та Вероніка Черткова виконали власні коломийки про життя у школі.
Зараз дуже популярна «Карта мрій». Одні просто мріють і чекають здійснення задуманого, а інші - вигадують цікаві історії, потім вірять у них самі та інших переконують, що так і було. Саме таким є Влад Бірюк із 8-Б, який прочитав нам своє оповідання «Будиночок для друга».
Восьмикласники Антон Літох, Богдан Пархоменко, Денис Малишев, Артем В’яліцин та Вікторія Савчук переконали всіх присутніх, що колорит нашої мови безмежний, прочитавши зразок поезії, в якій всі слова починаються на літеру С:
Сипле, стелить сад самотній
Сірий смуток – срібний сніг,
Сумно стогне сонний струмінь,
Серце слуха скорбний сміх.
Серед саду страх сіріє,
Сад солодкий спокій снить,
Сонно сиплються сніжинки,
Струмінь стомлено сичить.
Срібні співи серенад,
Срібно стеляться сніжинки-
Спить самотній сад.
Катя Чередничок, учениця 9-Б класу прочитала нарис про свою улюблену місцину на землі, своє місце сили – маленьке селище у Чернігівській області.
Зустріч вийшла чудовою та пізнавальною. І якщо хтось зацікавився нею, запрошуємо до участі у нашому творчому проекті, адже
Україна – не просто слово,
Україна – це наша мова,
Україна- земля вкрита житом
Що так сонячно небом зігріта.
Україна- сади, щедроти,
Україна – пісень дзвінкі ноти,
Україна – Дніпро- грай водою,
Україна – це ми з тобою.





Немає коментарів:

Дописати коментар